top of page

I forhold til det skolevæsenets fælles indsatsområder vil nogle af områderne være beskrevet i det foregående, men herudover arbejder vi med:

​

Inklusion

Det er væsentligt for os, at alle elever har en lærerig og tryg skolegang. Når man taler om inklusion, taler man også om eksklusion. For mange er inklusion rettet mod en lille gruppe elever, der skal være plads til i folkeskolen - allerede den termonologi kan virke ekskluderende. Vores opgave er, at skabe den bedste skolegang vi kan for alle elever på Gug Skole. En opgave vi hellere vil løse end at tale om inklusion.

Vi arbejder vi for øjeblikket med to tiltag i kompetencecenter regi:

​Undervisningsvejledere

I forbindelse med tilbagemeldinger på skolepsykologiske undersøgelser oplever vi ofte store udfordringer i forhold til at omsætte de psykologiske vejledninger, der er beskrevet i konklusionen af psykologens rapport, til konkrete pædagogiske/didaktiske refleksioner og handlinger.

Vi har en oplevelse af, at det i høj grad er personbestemt, hvordan rapportens konklusioner omsættes til konkrete handlinger i praksis. Nogen gange resulterer det i et højt frustrationsniveau, når det ikke er tydeligt for vores medarbejdere, hvordan de konkret skal handle for i højere grad at kunne inkludere et givent barn. Konklusionerne i rapporterne kan være så svære for medarbejderne at omsætte til praksis, at de afvises.

 

Vi oplever også, at vi ikke er dygtige nok til at sikre, at hele teamet forpligtes på opgaven med at fortolke og forholde sig til en given undersøgelse. Det bliver ofte dansklæreren, der står med ansvaret og føler sig meget alene.

I de tilfælde hvor det lykkes psykolog/KC repræsentant eller ledelse, i samarbejde med lærerne, at komme med konkrete anvisninger/idéer til, hvordan der fremadrettet kan arbejdes anderledes med et givent barn, oplever vi, at arbejdet med barnet bliver langt mere målrettet, mindre frustrationsfyldt for medarbejderne og med større positiv effekt. Denne kvalitetssikring vil vi gerne arbejde langt mere målrettet med i projekt ”Undervisningsvejleder”.



Målet er:

  • at anvisninger i PPR-rapporter omsættes til kvalitativ og begrundet pædagogisk og didaktisk praksis.

  • et målrettet arbejde i forhold til elever med generelle eller specifikke vanskeligheder.

  • at medarbejderne oplever sig vejledt i inklusionsindsatsen og dermed oplever de at det bliver lettere at imødekomme og leve op til de øgede krav om inklusion.

  • at samtlige medlemmer i teamet omkring en elev, forpligtes gensidigt på en given indsats.

 

Lærerne oplever at vejlederne har været en hjælp.

Vidensdeling og sidemandsoplæring er en del af hverdagen.

Vejlederne oplever at de bliver brugt.

Klarer procedure som medarbejderne kender til.

Vejlederne oplever, at de er klædt ordentligt på til vejlederopgaven.

Øget faglighed og trivsel hos de konkrete elever.

Øget følelse af ansvarlighed blandt medarbejderne i forhold at implementerer PPRs anvisninger.

Tydelig struktur i kompetencecentret

Vi har mange forskellige tiltag i kompetencecenterregi i forhold til medarbejdere og elever. Det kan betyde, at der kan være mange forskellige aktører inde omkring et barns problemstillinger, og det kan til tide være svært for medarbejderne at finde ud af, hvor de skal gå hen for at få hjælp. Det er ligeledes vigtigt for os, at vi anvender ressourcerne så optimalt så muligt.



Mål:

  • At få skabt en fast struktur for vores kompetencecenter (akt, trivsel, holdlærere, undervisningsvejledere, SSP, klassekonferencer mv.)

  • At få skabt enklere og tydeligere kommunikationsstrenge.

 

​Handlingstiltag:

  • På kompetencecentermøderne diskuteres ovennævnte. Der udarbejdes "plakater" om de forskellige tilbud.

  • Der udarbejdes tydelige og gennemsigtige veje ind i kompetencecentret.

  • På personalemøder før ferien præsenteres de forskellige tilbud og de nye arbejdsgange.

 

Evaluering:

  • På et pædagogisk rådsmøde i januar 2014 evalueres de forskellige tilbud og de nye arbejdsgange.

​Pædagogisk IT​

Vi har i skoleåret 2011/2012 udarbejdet vor egen IT-strategi med udgangspunkt i den centrale IT-strategi, fælles mål for alle fag og fælles skolebeskrivelse 2010, hvor pædagogisk IT er et indsatsområde (LINK). Vi står nu overfor en implementeringsproces af denne strategi. Vi har valgt at sætte fokus på to områder i strategien - en ændret fagdidaktik gennem en systematisk opsamling af erfaringer og viden samt på udviklingen af elevernes og medarbejdernes IT og mediekompetencer. Overordnet ønsker vi at undersøge hvilken pædagogisk og didaktisk betydning, det kan få for undervisningen og elevernes udbytte af denne, når it bliver en større del af undervisningen / dagligdagen. Vi tænker en flerstrenget indsats på flere forskellige klassetrin. Dette har vi valgt, da vi mener IT kan anvendes med forskellige formål på henholdsvis indskolingen, mellemtrinnet og i overbygningen.

På nedenstående tegning fremgår de enkelte mål. Omdrejningspunktet er en studerende ansat i studiejob, der skal hjælpe i forhold til de tre områder, der er beskrevet i projektet.





Mediepatruljen:

  • Der arbejdes med mediepatrulje på alle klassetrin fra 1. årgang og op. Der udvælges to elever fra hver klasse, der får særligt kendskab til programmer mv. der anvendes netop på deres klassetrin. (Jf. vores IT-plan)

  • Der laves en gruppe superbrugere blandt eleverne i overbygningen. Disse skal bruges til at præsentere programmer etc. for både mellemtrinnets og overbygningens elever. De får kendskab til nye programmer, apps og gadgets. De skal ved hjælp af videndeling udbrede deres viden, så mange får lyst til at prøve det nye.

  • De skal bruge deres bærbare i og uden for undervisningen. Når de viser tingene, bliver det hurtigt spredt blandt eleverne.

Innovationsklasserne:

  • Eleverne medbringer deres egen pc hver dag.

  • De elever der ikke har mulighed for dette, får stillet en pc til rådighed som personligt udlån.

  • Der indkøbes adgang til digitale lærermidler. HJ og klassens lærere vælger fagområder m.v. ud.

  • Lærerne skal indtænke IT i deres undervisningsforløb. Der skal være fokus på redidaktisering. HJ og den ansatte i studiejobbet deltager i teammøderne og sparrer i forhold til dette.

  • Lærerne formidler deres erfaringer til de andre medarbejdere i overbygningen på et afdelingsmøde inden sommerferien.



Evaluering:

Tovholderne er ansvarlige for evalueringen. Der kan I den ovenstående skitse ses, hvilke tegn vi ser efter i forhold til at indfri de opstillede mål. Vi forestiller os evalueringen skal være todelt - en midtvejsevaluering i foråret 2013, og en endelig evaluering i foråret 2014. Begge evalueringer foretages som semistrukturerede interviews af implicerede medarbejdere og elever. Tegnene for at målene er indfriet, vil være udgangspunkt for spørgsmålene. Resultatet af evalueringerne skal desuden anvendes i forhold til at prioritere indkøb på IT-området i forhold til den ekstra bevilling, vi har det kommende budgetår.

 

Handlingstiltag:

Studiejob:

Stillingen slås op til besættelse pr. 1/1-2013.. VM og HJ står for ansættelsen.

Den ansatte i studiejobbet skal følgende:

Sparre med lærerne i 2. klassen og innovationsklassen omkring anvendelse af IT i undervisningen.

Undervise eleverne i de pågældende klasser om brug af programmer, udstyr mv.

Deltagelse i undervisningen af mediepatruljen, og sammen med HJ være tovholder for denne.

Evt. have et teknisk ansvar for udstyr mv.

Evt. stå for vidensdelingsarrangementer for skolens øvrige personale om brugen af IT.

I-pad 2. klasse:

Der indkøbes I-pad til at alle elever i den pågældende anden klasse. Hovedparten af I-paddene er indkøbt.

Der indkøbes en mac til styring af disse I-pads

HJ har ansvaret for at sætte apps på I-paddene.

I-paddene anvendes i den daglige undervisning.

Lærerne har faste sparringsmøder med den ansatte i studiejobbet og HJ. HJ står for indkaldelsen til disse møder. Vi forventer i gennemsnit 1,5 møde om måneden. Flest i starten af perioden.

Lærerne formidler deres erfaringer til de andre medarbejdere i indskolingen på et afdelingsmøde inden sommerferien.

 


 

bottom of page