top of page
 
Lokale indsatsområder

Som organisation diskuterer og kortlægger vi løbende, hvilke udfordringer vi står overfor som skole for at afklare i hvilken retning Gug Skole fremover skal bevæge sig pædagogisk og organisatorisk.Dette sker i de forskellige medarbejdergrupper, ved ledelsen og i skolens bestyrelse. 

Vi har derfor løbende udviklingsprojekter i gang, med det formål at skabe en endnu bedre skole. 



Afklaring af undervisningens organisering i overbygningen

I skoleåret 2011/2012 dannede vi fire linjer i vores overbygning henholdsvis naturvidenskabelig linje, krop- og bevægelseslinjen, international linje samt innovationslinjen. Formålet med linjerne er at fastholde elevernes lyst til læring og i højere grad vægte den enkeltes motivationen som styrende faktor. Som det er nu, dannes klasserne i overbygningen efter den linje, som eleverne vælger. Eleverne har faste ugentlige timer og linjedage spredt ud over skoleåret. Den daglige undervisning tager udgangspunkt i linjen, der hvor, det giver mening i forhold til de faglige mål for de enkelte fag. Vi vil gerne fortsætte processen med at udvikle vores overbygning. Vores tanke er, at danne en overbygning, hvor læringen i endnu højere grad sker med udgangspunkt i den enkelte elev, men hvor forpligtende fællesskaber stadig vægtes i den organisatoriske opbygning og i forhold til nogle af de læringsmæssige platforme.Vores tese er, at unge der får medindflydelse i forhold til deres læringsprocesser, også bliver bedre rustet til at tage hånd om deres ungdomsliv – både personligt og socialt. 



Projektets mål: 

  • At danne en skole, der giver mening for de større elever.

  • At øge elevernes medindflydelse – således de er medbestemmende i både de individuelle læringsmål og i de fælles læringsmål, men også er medbestemmende i forhold til det didaktiske design.

  • At skolen er styret af læringsmål for den enkelte frem for faste trinmål.

  • At skabe en skole, der endnu højere grad sikrer, at de unge opnår kompetencer og viden, der gør dem uddannelsesparate.

  • En skole med større sammenhæng mellem verden omkring os, lokalområdet, hjemmet og skolen.

Vi vil gerne have klarlagt:

  • Hvordan sikres en progression af den enkelte elevs faglige, personlige og sociale mål?

  • Hvordan skal overbygningen organisatorisk se ud?

  • Hvilken lærerrolle kræver en sådan skole, og hvordan sikrer vi de nødvendige kompetencer hos medarbejderne?

  • Hvordan sikrer vi, at vi får alle elever med - også de elever hvor en meget fast struktur og høj grad af forudsigelighed er en nødvendighed for læring?

Handlingstiltag:

Efterår 2012:

- Der er nedsat en dialoggruppe, der er styrende for processen. Dialoggruppen består af Skoleleder Vibeke Post Madsen samt lærerne Anders Sindberg, Rikke Christensen og Jesper Nielsen. Herudover er der tilkoblet to projektkonsulenter fra forvaltningen. 

- Overbygningen tager på inspirationsbesøg hos Kunnskapsskolan i Göteborg.
- Der afholdes en række udviklingsmøder blandt overbygningens lærere. På møderne skal ovenstående spørgsmål forsøges afklaret.
Møderne skal afdække de helt konkrete tiltag, vi skal søsætte for at opnå vores målsætninger.



Forår 2013:
- Udviklingsmøderne fortsættes. Det skal afklares, hvilke tiltag vi sætter i gang i skoleåret 13/14, og hvilke områder vi fortsat skal arbejde videre med.



Projektet er to årigt. Som projektet tager form, vil der løbende blive skrevet handlings- og evalueringstiltag ind. 



Evaluering:

Dialoggruppen er ansvarlig for evalueringen.

  • Proces: Hvordan oplever lærerne processen omkring arbejdet? Denne foretages i slutningen af 2012 på et afdelingsmøde. Formen vil være et dialogmøde, hvor der udarbejdes spørgsmål i dialoggruppen. Konsulenterne leder evalueringen. Formålet er at justere processen i forhold til foråret 2013. Processen evalueres igen i foråret 2013 i forhold til det kommende skoleårs planlægning.

  • ”Produkt”: I slutningen af skoleåret foretager dialoggruppen en evaluering af projektets overordnede mål og de spørgsmål projektet skulle afdække. Hvor er vi, og hvad har vi fået afdækket? Denne skal anvendes til at udforme projektansøgning for skoleåret 2013/2014, og planlægge det videre forløb.


Social kapital - skolens kerneydelse

Aalborg Kommune har social kapital som fælles indsatsområde for hele kommunen. På Gug Skole har skolens MED-udvalg ligeledes arbejdet med skolens sociale kapital, og Medarbejderudvalget (MED) har valgt skolens kerneydelse som fokuspunkt. 



En skoles sociale kapital er den egenskab, der sætter skolens medarbejdere i stand til i fællesskab at løse dens kerneopgaver og dermed styrke dens konkurrenceevne – eller opgaveløsning. For at løse kerneopgaven er det nødvendigt, at ledelse og ansatte formår at samarbejde, og at samarbejdet er baseret på et højt niveau af tillid og retfærdighed. Der er evidens for, at en organisation med høj social kapital skaber gode resultater. 

 

Social kapital er ikke et projekt – det opbygges hver dag i organisationen. Det primære er, at fokus er på kerneopgaven i vores skole, og at vi arbejder sammen om at nå vore fælles mål.



Vi har valgt, at vi som skole skal have defineret vores kerneopgave mere udførligt. Dette skal skabe en fælles forståelsesrammer medarbejderne i mellem, skabe tydeligere mål for opgaveløsningen og dermed også et bedre grundlag for evaluering. Når vi taler om kerneopgaven tænker vi både i forhold til læringsprocesser, klasseledelse, relationsarbejde, rengøring, administration og bygningsvedligeholdelse. Det vil sige for alle medarbejdergrupper tilknyttet skolen. 



Formål:

  • At få øget den sociale kapital på Gug Skole.

Handlingstiltag: 

  • Der laves en måling af den sociale kapital på Gug Skole inden handlingstiltagene sættes i gang. 

Evaluering:

  • Hvert år fortages målingen omkring social kapital for at følge udviklingen. 

Mål:

  • At få defineret kerneopgaven.

  • At blive enige om god opgaveløsning. 

  • At sikre en god opgaveløsning.

Handlingstiltag:

  • Der gives et oplæg omkring social kapital for alle medarbejdere for at skabe en fælles forståelsesramme. 

  • I de forskellige medarbejdergrupper defineres god opgaveløsning. Metoden vil være lidt forskelligt i de forskellige grupper, men vil bestå af oplæg, diskussioner, vurderinger, præsentationer m.v. Vi forventer, at arbejdet munder ud i konkrette sætninger / teser omkring god opgaveløsning. 

Oplevelser i dagligdagen:

  • At det bliver tydligt for medarbejderne, hvad der forventes af dem. Dermed skabes en bedre grobund for at være stolt af sit arbejde. 

  • At medarbejderne oplever en enighed om god praksis. 

  • At vores opgaveløsning bliver bedre.

Evaluering:

  • Medarbejderrepræsentanterne i MED samler op i de forskellige medarbejdergrupper. Opsamlingen skal omhandle både proces og produkt. I forhold til produkt er anvendelsen i dagligdagen det primære fokus. 

Mål: 

  • ​At få skabt en bedre kobling mellem medarbejdere og ledelse. 

Handlingstiltag: 

  • Der opsættes en postkasse i personalerummet. Her kan medarbejderne komme med ris, ros, spørgsmål, dagsordenspunkter mv. Alt der kommer i postkassen besvares i det efterfølgende ugebrev. 

  • Der er opsat en tavle, der tydeliggøre hvornår ledelsen er på kontoret. 

Evaluering:

  • Der laves en opfølgning på et af forårets MED møder 



Kontaktperson

For at sætte fokus på det enkelte barns trivsel, personlige, sociale og faglige kompetencer vil vi arbejde hen i mod, at vi som skole har kontaktpersoner frem for klasselærere. En af vores årgange på mellemtrinet har deltaget i et udviklingsprojekt omkring kontaktpersonen, og det er disse erfaringer, vi nu arbejder videre med.


Formålet med ordningen er:

  • at understøtte barnets udvikling fagligt såvel som socialt igennem en tæt relation mellem barnet og den voksne.

  • at skabe en tryg og nærværende skolegang for det enkelte barn.

  • at barnet oplever at færdes blandt kendte og nærværende voksne.

  • at opnå et mere nært forhold med tillid og tryghed igennem hyppige samtaler med barnet.

Kontaktpersonens opgaver vil være:

  • Samtaler med barnet

  • Opfølgning af mål, trivsel m, v. ved den øvrige personalegruppe omkring barnet

  • Kontaktgruppemøder (klassens tid)

  • Kontakt med hjemmet - herunder afholdelse af skole/hjem samtaler 

Der afholdes kun skole/hjem - samtaler med kontaktbørn (faglærerne/pædagoger skriver i elevplanerne). Herefter kan forældre og børn deltage i  café samtaler, hvor det er muligt at få en snak med de andre voksne omkring barnet. 


I skoleåret 2012/2013 vil der være kontaktpersoner på 0. årgang samt 1. årgang. Herudover vil der være en del overbygningsklasser der kører efter samme princip. 


Evalueringen af kontaktordningen for 0. og 1. årgang vil ske på et teammøde i foråret. Lederne af indskolingen vil forestå denne evaluering. Herefter vurderes det, om der er områder, hvor forældrene skal inddrages i evalueringen. 

 

 

Fælles indsatsområder

bottom of page